![]() |
TRADE MARK JENAMA PRODUK HAMIE INDUSTRIES |
HAMIE INDUSTRIES SDN BHD
Hamie Industries Sdn Bhd was founded by Nurul Fatiha Ami Nordin on November 2013. Now its products was brand as Keropok Tok Yam got some requests from domestic and foreign market. Hamie Industries Sdn Bhd currently focus on domestic market which is Selangor, Melaka, and Pahang before penetrate in foreign market. Hamie Industries Sdn Bhd has 3 employees to set up the business and also have intention to export their product to Kingdom of Saudi Arabia.
Besides, its also have other business which is resort and restaurant that still run until now. Hamie Industries Sdn Bhd participated on World Halal Product Exhibition 2014 (HAPEX 2014) at the Prince Songkhla University, Haatyai that organize by Kelantan State Economic Development Corporation (PKINK) and also international halal exibution at Vietnam, Australia, Singapore and China. In addition, this company 100% fully owned by bumiputera and women equity. The raw material also 100% from local product.
MODUL-MODUL KURSUS:
MODUL 1 - MEMPROSES KEROPOK LEKOR TRADISIONAL TERENGGANU & MEMPROSES KEROPOK LEKOR KRISPI
MODUL 2 - MEMPROSES KEROPOK KEPING TRADISIONAL TERENGGANU
MODUL 3 - MEMPROSES KEROPOK KEPING SEGERA
Panggilan keropok lekor Terengganu kadang kala sinonim dengan nama keropok losong. Sebenarnya losong merupakan satu perkampungan di pinggir Bandaraya Kuala Terengganu dimana terdapat lebih pengusaha kerepok lekor menjalankan perniagaan di situ. Dalam hakikat sebenarnya keropok tradisional Terengganu diusahakan disepanjang kawasan pantai negeri Terengganu menganjur dari sempadan Pahang di Kemaman hinggalah ke sempadan Kelantan di Besut.
Modul 1 peserta akan didedahkan dengan teknik memproses keropok lekor tradisional Terengganu merupakan gabungan isi ikan, tepung sagu, garam dan gula yang diproses menjadi doh dan dibulatkan lalu direbus sehingga masak. Peserta juga akan diajar teknik membuat keropok lekor Terengganu secara inovasi. Keropok menggunakan kandungan ikan yang lebih kecil berbanding dengan tepung. Penggunaan campuran tepung dan kondisioner makanan menyebabkan keropok ini sedap dan digemari. Keropok ini masih terus lembut walaupun sudah lama digoreng. Keropok ini lahir melalui perubahan masa dan citarasa, beberapa aditif makanan telah dimasukkan sebagai bahan dalam resepi keropok Terengganu. Aditif makanan seperti gula, monosodium glumate dan sebagainya telah ditambuh kepada resepi kerepok untuk menyedapkan lagi citarasa keropok
Modul 2 pula peserta akan diajar teknik membuat keropok keping tradisional Terengganu. Pada asasnya keropok lekor yang telah siap dipotong nipis dan dijemur menjadi keropok keping. Keropok keping perlu digoreng sebelum dihidangkan.
Modul 3 peserta akan mempelajari keropok keping segera yang juga merupakan inovasi keropok keing Terengganu. Keropok ini tidak perlu dijemur tetapi akan terus digoreng setelah proses pemotongan menjadi kepingan selesai. Sekarang ini keropok ini sedang meletup dipasaran dan telah diekspot keserata dunia. Keropok ini juga lahir melalui perubahan masa dan citarasa dan inovasi, beberapa aditif makanan telah dimasukkan sebagai bahan dalam resepi keropok Terengganu. Aditif makanan seperti gula, monosodium glumate dan sebagainya telah ditambuh kepada resepi kerepok untuk menyedapkan lagi citarasa keropok keping segera.Pasaran yang besar di China sedang menggamit kehadiran keropok keping segera ini.
KANDUNGAN KURSUS
Mengenali sejarah keropok lekor Terengganu.
Mempelajari keperluan perundangan dalam pembuatan keropok.
Mengenali mesin-mesin yang digunakan dalam pengeluaran keropok asli Terengganu.
Mempelajari teknik memproses ikan dan mengenali jenis ikan yang sesuai.
Mempelajari resepi-resepi keropok tradisional dan warisan Terengganu yang sedap.
Mempelajari teknik-teknik pemerosesan keropok lekor secara komersial.
Mempelajari teknik memproses sos pencicah keropok.
Mempelajari teknik perkiraan kos pengeluaran.
Mempelajari teknik pemasaran.
Pendedahan maklumat pembekal mesin, bahan mentah dan packaging.
Mempelajari keperluan perundangan dalam packaging.
Memahami keperluan mengikuti kursus pengendali makanan, suntikan dan kad kesihatan pekerja.
Keperluan perundangan pelebelan produk.
Keperluan penyediaan jenama produk.
Kaedah membuat Fakta Nutrisi.
Kaedah mendapatkan sijil Halal
Kaedah mendapat sijil mesti
Pendaftaran dengan Agensi-Agensi Kerajaan untuk kemudahan bimbingan dan bantuan.
Pendedahan bantuan mengikuti aktiviti promosi Agensi dalam dan luat negara.
Pendedahan mengenai kemudahan-kemudahan yang disediakan oleh Agensi
TARIKH KURSUS
Kursus akan diadakan secara eksklusif yang mana peserta boleh hadir secara sendiri atau membawa bersama pekerja, saudara mara atau rakan-rakan mengikut tarikh yang sesuai dengan anda setelah mendapat persetujuan pengurusan kami.
PENGENDALIAN KURSUS
Kursus diadakan di Marang Village Resort & SPA
Pantai Kelulut, Marang Terengganu dan
Dikilang keropok Hamie Industries
Komplek Kilang Usahawan Mara
Bukit Kor, Marang Terengganu
PENGENDALI KURSUS
Pemilik dan Ahli Teknologi Makanan Hamie Industries.
JANGKAMASA KURSUS
> Modul 1 - 1 Hari
> Modul 2 - 2 Hari
> Modul 3 - 2 Hari
YURAN KURSUS BERJADUAL
> Modul 1 - RM 300
> Modul 2 - RM 600
> Modul 3 - RM 600
YURAN KURSUS PRIVATE
> Modul 1 - RM 500
> Modul 2 - RM 1,000
> Modul 3 - RM 1,000
Peserta boleh membawa pembantu, saudara mara atau peserta tambahan dengan tambahan kos 50% bagi setiap seorang.
Peserta membayar 50% yuran sebagai pengesahan kehadiran kedalam akaun syarikat yang akan dimaklumkan kepada peserta bila membuat tempahan.dan bakinya semasa pendaftaran kursus.
Yuran termasuk penyediaan bahan kursus, nota dan makan minum semasa kursus.
Terdapat kemudahan penginapan di Marang Villge Spa & Resort, Peserta juga boleh menempah penginapan ditempat kursus dengan bayaran yang berasingan.
PENDAFTARAN
Hubungi :
HAMIE INDUSTRIES SDN BHD
Lot T-12 Kawasan Industri Mara
Bukit Kor
21600 Marang
TERENGGANU
e-mail : hamieindustriessb@gmail.com
call/sms/whattap +60199514771 (Atia)
MODUL 1 - MEMPROSES KEROPOK LEKOR TRADISIONAL TERENGGANU & MEMPROSES KEROPOK LEKOR KRISPI
MODUL 2 - MEMPROSES KEROPOK KEPING TRADISIONAL TERENGGANU
MODUL 3 - MEMPROSES KEROPOK KEPING SEGERA
Panggilan keropok lekor Terengganu kadang kala sinonim dengan nama keropok losong. Sebenarnya losong merupakan satu perkampungan di pinggir Bandaraya Kuala Terengganu dimana terdapat lebih pengusaha kerepok lekor menjalankan perniagaan di situ. Dalam hakikat sebenarnya keropok tradisional Terengganu diusahakan disepanjang kawasan pantai negeri Terengganu menganjur dari sempadan Pahang di Kemaman hinggalah ke sempadan Kelantan di Besut.
Modul 1 peserta akan didedahkan dengan teknik memproses keropok lekor tradisional Terengganu merupakan gabungan isi ikan, tepung sagu, garam dan gula yang diproses menjadi doh dan dibulatkan lalu direbus sehingga masak. Peserta juga akan diajar teknik membuat keropok lekor Terengganu secara inovasi. Keropok menggunakan kandungan ikan yang lebih kecil berbanding dengan tepung. Penggunaan campuran tepung dan kondisioner makanan menyebabkan keropok ini sedap dan digemari. Keropok ini masih terus lembut walaupun sudah lama digoreng. Keropok ini lahir melalui perubahan masa dan citarasa, beberapa aditif makanan telah dimasukkan sebagai bahan dalam resepi keropok Terengganu. Aditif makanan seperti gula, monosodium glumate dan sebagainya telah ditambuh kepada resepi kerepok untuk menyedapkan lagi citarasa keropok
Modul 2 pula peserta akan diajar teknik membuat keropok keping tradisional Terengganu. Pada asasnya keropok lekor yang telah siap dipotong nipis dan dijemur menjadi keropok keping. Keropok keping perlu digoreng sebelum dihidangkan.
Modul 3 peserta akan mempelajari keropok keping segera yang juga merupakan inovasi keropok keing Terengganu. Keropok ini tidak perlu dijemur tetapi akan terus digoreng setelah proses pemotongan menjadi kepingan selesai. Sekarang ini keropok ini sedang meletup dipasaran dan telah diekspot keserata dunia. Keropok ini juga lahir melalui perubahan masa dan citarasa dan inovasi, beberapa aditif makanan telah dimasukkan sebagai bahan dalam resepi keropok Terengganu. Aditif makanan seperti gula, monosodium glumate dan sebagainya telah ditambuh kepada resepi kerepok untuk menyedapkan lagi citarasa keropok keping segera.Pasaran yang besar di China sedang menggamit kehadiran keropok keping segera ini.
KANDUNGAN KURSUS
Mengenali sejarah keropok lekor Terengganu.
Mempelajari keperluan perundangan dalam pembuatan keropok.
Mengenali mesin-mesin yang digunakan dalam pengeluaran keropok asli Terengganu.
Mempelajari teknik memproses ikan dan mengenali jenis ikan yang sesuai.
Mempelajari resepi-resepi keropok tradisional dan warisan Terengganu yang sedap.
Mempelajari teknik-teknik pemerosesan keropok lekor secara komersial.
Mempelajari teknik memproses sos pencicah keropok.
Mempelajari teknik perkiraan kos pengeluaran.
Mempelajari teknik pemasaran.
Pendedahan maklumat pembekal mesin, bahan mentah dan packaging.
Mempelajari keperluan perundangan dalam packaging.
Memahami keperluan mengikuti kursus pengendali makanan, suntikan dan kad kesihatan pekerja.
Keperluan perundangan pelebelan produk.
Keperluan penyediaan jenama produk.
Kaedah membuat Fakta Nutrisi.
Kaedah mendapatkan sijil Halal
Kaedah mendapat sijil mesti
Pendaftaran dengan Agensi-Agensi Kerajaan untuk kemudahan bimbingan dan bantuan.
Pendedahan bantuan mengikuti aktiviti promosi Agensi dalam dan luat negara.
Pendedahan mengenai kemudahan-kemudahan yang disediakan oleh Agensi
TARIKH KURSUS
Kursus akan diadakan secara eksklusif yang mana peserta boleh hadir secara sendiri atau membawa bersama pekerja, saudara mara atau rakan-rakan mengikut tarikh yang sesuai dengan anda setelah mendapat persetujuan pengurusan kami.
PENGENDALIAN KURSUS
Kursus diadakan di Marang Village Resort & SPA
Pantai Kelulut, Marang Terengganu dan
Dikilang keropok Hamie Industries
Komplek Kilang Usahawan Mara
Bukit Kor, Marang Terengganu
PENGENDALI KURSUS
Pemilik dan Ahli Teknologi Makanan Hamie Industries.
JANGKAMASA KURSUS
> Modul 1 - 1 Hari
> Modul 2 - 2 Hari
> Modul 3 - 2 Hari
YURAN KURSUS BERJADUAL
> Modul 1 - RM 300
> Modul 2 - RM 600
> Modul 3 - RM 600
YURAN KURSUS PRIVATE
> Modul 1 - RM 500
> Modul 2 - RM 1,000
> Modul 3 - RM 1,000
Peserta boleh membawa pembantu, saudara mara atau peserta tambahan dengan tambahan kos 50% bagi setiap seorang.
Peserta membayar 50% yuran sebagai pengesahan kehadiran kedalam akaun syarikat yang akan dimaklumkan kepada peserta bila membuat tempahan.dan bakinya semasa pendaftaran kursus.
Yuran termasuk penyediaan bahan kursus, nota dan makan minum semasa kursus.
Terdapat kemudahan penginapan di Marang Villge Spa & Resort, Peserta juga boleh menempah penginapan ditempat kursus dengan bayaran yang berasingan.
PENDAFTARAN
Hubungi :
HAMIE INDUSTRIES SDN BHD
Lot T-12 Kawasan Industri Mara
Bukit Kor
21600 Marang
TERENGGANU
e-mail : hamieindustriessb@gmail.com
call/sms/whattap +60199514771 (Atia)
No comments:
Post a Comment